Försäkringar, pengar och annat trivialt

Ja, nu börjar verkligheten hinna ifatt oss. K kommer att bli sjukskriven från och med någon vecka framöver, sannolikt på heltid ända fram till förlossningen. ”överhängande risk för förtida börd” kommer det stå på läkarintyget. Vila och sängläge är ordinationen. Hon är helt slut.

Och då börjar vi som har ett ganska nytt, men gammalt och inte särskilt dyrt hus kolla lite på vad som händer med vår ekonomi.

1. Februariresan till Thailand som vi bokade i augusti – ja långt före tvillingarna ens fanns som tanke. Hur blir det med den? Det finns läkarintyg att det är farligt för såväl K som bäbisarna att åka. Vi har avbeställningsskydd. Får vi tillbaka pengarna när pga sjukdom avbokar den? NEJ, det gäller inte graviditetsrelaterade sjukdomar.

2. Sjukskrivningen då, kommer Försäkringskassan godta sjukskrivningen? JA, det kommer de att göra. Puh.

3. Det extra låneskyddet vi tecknade hos SEB när vi köpte huset, det som gör att vi får 2 500 kronor netto varje månad om någon av oss blir sjukskriven. NEJ, det gäller inte graviditetsrelaterade sjukdomar.

BLÄ. Försäkringar är verkligen bra att ha, ända tills man ska utnyttja dem. Eller hur?

3 thoughts on “Försäkringar, pengar och annat trivialt

 1. Försäkringar är skit, trist men nödvändig skit!
  BRA att försäkringskassan i alla fall är på rätt sida den här gången.

  Jag tar mig friheten att tro att er ekonomi är hyfsat lik vår, och tänker därför helt oombedd berätta hur jag/vi tänker.
  ALDRIG avbeställningsskydd på resor, men betala ALLTID resor på kreditkort så att man får deras reseförsäkringar som faktiskt är riktigt bra på borttappat bagage, sena flyg mm.
  Låneskydd på lånen, men bara som livförsäkring, alltså om nån dör, det är billigare att spara själv än att försäkra sig mot arbetslöshet och sjukdom.

 2. Ja… Försäkringar är även här ett jäkla aber. Fast det är kattförsäkringen jag slåss med.

  Men bra i alla fall att fk tar det. Det är ju även om allt det andra är så jävla skitsurt – det viktigaste för att överleva månaderna framför er.

  Och jag har nog gjort ungefär som Nylsa fast min ekonomi är helt annorlunda. Låneskydd saknas helt för det ena lånet eftersom jag ändå inte har efterlevande… där skiljer det sig då – men överlever Pumpan kommer jag att ändra på samma sätt framåt mitten av graviditeten – så att min livförsäkring som råkar finnas på min sjukförsäkring faller ut till henom och inte äts upp av lånet (note to self: höj livförsäkringen till valbart högre nivå om pumpan överlever!) Avbeställningsskydd är oftast helt onödigt eftersom hålen för vad det får vara för fel är så stora – men alltid kreditkortet.

 3. Jag kan ju förstå att en graviditet i sig inte är giltigt för t ex avbeställningsskydd och liknande, men det är ju skitknäppt att försäkringarna inte gäller om man mår dåligt/blir sjuk pga av graviditeten eller om det finns risker för mamman/barnet (t ex prematurbörd). 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.