Behöver prioritera bland allt som ska skrivas

Jag vill ju fortsätta berätta om mamma. Om hennes historia. Om omständigheterna som formade henne till det hon är idag.

Jag vill också berätta om mig själv. Om vad som format mig. Vad som formar mig. Jag vill berätta för mig själv vad som gör mig till mig. Genom att hinna tänka. Hinna känna. Vad gör mig till den jag är?

Jag kan iallafall berätta att jag lyckats komma framåt i den grå ångestgeggan som består av Jul, Mörker och Förväntningar. K och jag började prata om jul och vad som känns hemskt och vad som känns jobbigt. Allt som rör mamma är fruktansvärt jobbigt men en kväll för någon vecka sedan så ringde hon. Och då väste K ”fråga henne om jul!” – vilket jag gjorde. Mamma gråtberättade att de minsann inte hade några planer för jul och nä de visste inte vad det skulle göra. (nej, hon har inte bjudit upp oss). Jag sa att hon var välkommen hit över jul och dessutom kunde sova över i källaren om de ville. Hon avfärdade mig med någon spydig kommentar om vår pågående källarrenovering, eller rättare sagt hon sa ingenting men jag läste hennes utandning som en outtalad kritik mot vår pågående källarrenovering. Nåja, inget bestämdes. Men jag hade iallafall plockat fram den gigantiska elefanten och ställt den på bordet. Vi hade nämnt jul.

Sen gick det en kvart. Jag funderade på samtalet och kände efter hur det kändes. Det kändes lättare, bara av att ha frågat frågan. Och nu började jag också kunna formulera vad jag önskade. Så jag kollade av med K och sen ringde jag mamma. Och bestämde att vår familj åker upp till mamma i mellandagarna. Vi åker tåg upp och flyger hem. Tre övernattningar och ett jätteäventyr för barnen och oss.

Själva julaftonen firar vi med Ks pappa och fru, och sen tillbringar vi julaftonskvällen hemma i vårt hus. Med brasa och gran och lugn och ro. Kanske lite glögg. Kanske lite risgrynsgröt innan läggdags.
Det känns faktiskt helt ok.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.